Technikum nr 1
im. Hipolita Cegielskiego
III Liceum Ogólnokształcące
im. Hipolita Cegielskiego

Technik żywienia i usług gastronomicznych

09.05.2021

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH-film promocyjny

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.

 Praca

Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.


Zadania zawodowe

  • ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie;
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów;
  • planowanie i ocena żywienia;
  • organizowanie produkcji gastronomicznej;
  • planowanie i realizacja usług gastronomicznych

Zapewniamy:

  •  większość  podręczników  dla uczniów ( wypożyczanych z biblioteki szkolnej )
© 2021 Wszystkie prawa zastrzeżone. Projekt i realizacja: OPTeam S.A.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Zapisano