Kompetencje zawodowe dla rozwoju gospodarki opartej na wiedzy”, 2020-1-PL01-KA102-080011

Młodzież CKZiU w Rimini

Uczniowie klas Technikum nr 1 CKZiU w Złotowie odbywali swoje dodatkowe praktyki zawodowe w Rimini we Włoszech. W ramach zajęć praktycznych uczniowie wykonali robota, którego działanie  i wygląd uczniowie projektowali a potem programowali. Obudowę urządzenia drukowali na drukarce 3D. Praca mechaników polegała na naprawianiu aut w lokalnych warsztatach samochodowych. Uczniowie praktykujący w zawodzie kucharza, mieli okazję przygotowywać potrawy, których podstawę stanowiły  owoce morza. Logistycy  poznawali zasady prowadzenia włoskich  przedsiębiorstw logistycznych oraz spedycyjnych. Nowością było dla nich zapoznanie się z pracą lotniska w Rimini. Poza zajęciami praktycznymi uczniowie poznawali zalety Włoch – włoskie plaże, kuchnię, muzykę i język, którego również w stopniu podstawowym się uczyli. Największym atutem, procentującym na przyszłość, było wzbogacenie słownictwa w języku angielskim, ponieważ w tym języku się porozumiewali. Podczas pobytu zwiedzili Florencję, zobaczyli bizantyjskie mozaiki w Rawennie oraz wspinali się na położone na szczycie San Marino.

Za tydzień następna grupa uczniów CKZiU ponownie pojedzie do Rimini, w celu odbycia swoich praktyk. Mamy nadzieję, że będą one równie owocne, jak omawiane powyżej.

30bf6a79-3d3c-4dcf-a728-2070a15fb91d.jpg

Podsumowanie projektu: Kompetencje zawodowe dla rozwoju gospodarki opartej na wiedzy
 Numer projektu: 2020-1-PL01-KA102-080011

W dniu 8.12.2021r. w szkolnej auli CKZiU uroczyście podsumowaliśmy projekt, w ramach którego uczniowie klas technikum elektronicznego, elektrycznego logistycznego, mechanika pojazdów samochodowych oraz technika żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki zawodowe w Rimini. W ramach projektu wyjechały we wrześniu i w październiku dwie grupy uczniów klas IV i III. Na spotkanie zaprosiliśmy uczniów z klas młodszych, ponieważ i oni w przyszłości będą uczestniczyć w takich wyjazdach. Każda grupa przygotowała prezentacje pokazujące jak spędzili czas na praktykach, podzielili się też z innymi doświadczeniami i odczuciami jakie towarzyszyły im podczas  mobilności. Zaprezentowali też umiejętności zawodowe jakie nabyli, podczas odbywania praktyk. Pokazali wykonanego robota, logistycy zrelacjonowali czego się nauczyli, mechanicy pokazali zakres wykonywanych prac w warsztacie mechanicznym a gastronomicy przygotowali smaczną niespodziankę. Wszyscy miło wspominali ten czas i niektórzy już żałowali, że nie będą mogli w nim uczestniczyć jeszcze raz. Przywołane wspomnienia, przypomniane zdjęcia, filmy pozwoliły miło i wesoło spędzić czas. Aby przypomnieć smak włoskiej kuchni uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały poczęstunek dla uczestników spotkania. Była pizza (mini), tiramisu panna cotta i cantuccini. Kawa nie była tradycyjnie włoska – niestety! Ale wszystko doskonale smakowało.  Spotkanie przeniosło nas znowu do Włoch – ciepłych, pełnych zabytków, plaż i przyjaznych ludzi.

Następne praktyki zrealizujemy już w ramach nowego projektu i mamy nadzieje, że planów nie pokrzyżuje nam pandemia.

projekt_3.jpg   projekt_1.jpg

  projekt_3.jpg  projekt_4.jpg

93c07e8a-8a02-4904-93b3-77637077d607.jpeg  aef50b53-bd46-4895-93f2-56fe6ffcc7ac.jpeg

5cb9888c-345c-460e-900a-32b38901ef4c.jpg  1632927292623.jpg

79dce4f5-452f-4407-8dce-f0a57625880c.jpg

© 2021 Wszystkie prawa zastrzeżone. Projekt i realizacja: OPTeam S.A.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Zapisano