Młodzież CKZiU w Rimini
Uczniowie klas Technikum nr 1 CKZiU w Złotowie odbywali swoje dodatkowe praktyki zawodowe w Rimini we Włoszech. W ramach zajęć praktycznych uczniowie wykonali robota, którego działanie i wygląd uczniowie projektowali a potem programowali. Obudowę urządzenia drukowali na drukarce 3D. Praca mechaników polegała na naprawianiu aut w lokalnych warsztatach samochodowych. Uczniowie praktykujący w zawodzie kucharza, mieli okazję przygotowywać potrawy, których podstawę stanowiły owoce morza. Logistycy poznawali zasady prowadzenia włoskich przedsiębiorstw logistycznych oraz spedycyjnych. Nowością było dla nich zapoznanie się z pracą lotniska w Rimini. Poza zajęciami praktycznymi uczniowie poznawali zalety Włoch – włoskie plaże, kuchnię, muzykę i język, którego również w stopniu podstawowym się uczyli. Największym atutem, procentującym na przyszłość, było wzbogacenie słownictwa w języku angielskim, ponieważ w tym języku się porozumiewali. Podczas pobytu zwiedzili Florencję, zobaczyli bizantyjskie mozaiki w Rawennie oraz wspinali się na położone na szczycie San Marino.
Za tydzień następna grupa uczniów CKZiU ponownie pojedzie do Rimini, w celu odbycia swoich praktyk. Mamy nadzieję, że będą one równie owocne, jak omawiane powyżej.
Podsumowanie projektu: Kompetencje zawodowe dla rozwoju gospodarki opartej na wiedzy
Numer projektu: 2020-1-PL01-KA102-080011
W dniu 8.12.2021r. w szkolnej auli CKZiU uroczyście podsumowaliśmy projekt, w ramach którego uczniowie klas technikum elektronicznego, elektrycznego logistycznego, mechanika pojazdów samochodowych oraz technika żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki zawodowe w Rimini. W ramach projektu wyjechały we wrześniu i w październiku dwie grupy uczniów klas IV i III. Na spotkanie zaprosiliśmy uczniów z klas młodszych, ponieważ i oni w przyszłości będą uczestniczyć w takich wyjazdach. Każda grupa przygotowała prezentacje pokazujące jak spędzili czas na praktykach, podzielili się też z innymi doświadczeniami i odczuciami jakie towarzyszyły im podczas mobilności. Zaprezentowali też umiejętności zawodowe jakie nabyli, podczas odbywania praktyk. Pokazali wykonanego robota, logistycy zrelacjonowali czego się nauczyli, mechanicy pokazali zakres wykonywanych prac w warsztacie mechanicznym a gastronomicy przygotowali smaczną niespodziankę. Wszyscy miło wspominali ten czas i niektórzy już żałowali, że nie będą mogli w nim uczestniczyć jeszcze raz. Przywołane wspomnienia, przypomniane zdjęcia, filmy pozwoliły miło i wesoło spędzić czas. Aby przypomnieć smak włoskiej kuchni uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały poczęstunek dla uczestników spotkania. Była pizza (mini), tiramisu panna cotta i cantuccini. Kawa nie była tradycyjnie włoska – niestety! Ale wszystko doskonale smakowało. Spotkanie przeniosło nas znowu do Włoch – ciepłych, pełnych zabytków, plaż i przyjaznych ludzi.
Następne praktyki zrealizujemy już w ramach nowego projektu i mamy nadzieje, że planów nie pokrzyżuje nam pandemia.
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.